Najčešće postavljena pitanja

Crevni grčevi se definišu kao ponavljane epizode intenzivnog i neutešnog plakanja kod beba koje su inače zdrave i normalno napreduju.Javljaju se kod 1 od 5 beba

Simptomi crevnih grčeva  traju najmanje 3 sata dnevno, najmanje  3 dana u toku nedelje, najmanje 3 prethodne nedelje sa simptomima:

  • Nadutost I gasovi

  • Grčenje, savijanje nožica

  • Crvenilo lica

Colief, kapi za bebe, smanjuju laktozno opterećenje za oko 70%. Preostali deo laktoze deluje kao stimulans za stvaranje enzima laktaza i sazrevanje probavnog sistema. Colief, kapi za bebe omogućavaju dojiljama da nastave sa dojenjem što duže. 100% prirodan preparat bez aditiva, konzervansa….

Colief, kapi za bebe su dodatak ishrani i dodaju se u majčino mleko i/ili mlečnu formulu.Aktivni sastojak kapi je enzim laktaza koji se inače sintetiše u našem organizmu, u tankom crevu

Colief, kapi za bebe nisu lek.Colief, kapi za bebe su dodatak majčinom mleku i/ili mlečnoj formuli i one kompenzuju prolazni nedostatak enzima laktaza u probavnom sistemu bebe.Dodavanjem Colief, kapi za bebe mleku olakšava se razgradnja laktoze u glukozu i galaktozu pre nego što beba završi hranjenje.
Studije su pokazale da se dodavanjem Colief, kapi za bebe znatno smanjuje vreme plakanja bebe.

Colief, kapi za bebe sadrže enzim laktazu(koji bi trebao inače da bude prisutan u tankom crevu), glicerol(„glicerin“-inače je prisutan u organizmu kao deo procesa pretvaranja masti u energiju) i vodu.
Ni jedan od ovih sastojaka nije štetan po zdravlje.Ne sadrže konzervanse, aditive, stabilizatore….

Majčino mleko, mlečne formule, mleko i mlečni proizvodi sadrže složeni mlečni šećer(disaharid) koji se zove laktoza.Laktaza je enzim koji se normalno sintetiše u našem organizmu i neophodan je u razgradnji laktoze u jednostavne šećere(monosaharide) glukozu i galaktozu, koji se onda apsorbuju u postupku varenja.

Da.Jedini sastojci osim vode su glicerol(dobijen iz biljnih izvora) i enzim laktaza(dobijen iz kvasnih gljivica). .

Colief, kapi za bebe mogu bezbedno da se koriste od rođenja I kod prevremeno rođenih beba, pa dok postoji potreba(grčevi).

Pripremiti mleko u flašici na uobičajeni način i ohladiti do telesne temperature(ne vrelo, ne hladno).Dodati 4 kapi Colief, kapi za bebe i nahraniti bebu nakon 5-10 minuta.Uvek proveriti da li je temperatura mleka odgovarajuća.

Nekoliko kapi svog mleka staviti u odgovarajuću sterilnu posudu, dodati 4 kapi Colief, kapi za bebe i dati bebi plastičnom kašičicom mleko pomešano sa Colief kapima.
Nastaviti sa dojenjem uobičajeno.

Pripremiti mleko u flašice na uobičajeni način i ohladiti do telesne temperature(ne vrelo, ne hladno).Dodati u svaku flašicu po 2 kapi Colief, kapi za bebe i ostaviti u frižideru minimum 4 sata.Uzeti flašice iz frižidera kad je vreme obroka i zagrejati na odgovarajuću temperaturu.

Preporuke su da se mleko koje se pripremi unapred sa dodatkom Colief, kapi za bebe iskoristi u sledećih 12 sati, čak iako se nalazi u frižideru.Colief , kapi za bebe će najveći deo laktoze u mleku razgraditi u prva 4 sata.Ne preporučuje se mleko pripremljeno unapred davati posle preporučenog vremena. .

Nema svrhe koristiti Colief, kapi za bebe sa navedenim vrstama mleka jer ona ne sadrže laktozu.

Da, Colief, kapi za bebe se koriste sa adaptiranim kozjim mlekom kao i sa bilo kojom drugom vrstom mleka koje se daje bebama.

Ukoliko Vašu bebu dojite često najlakše je da Vaše mleko stavite u čašu i čuvate u frižideru.Pre svakog podoja uzmite nekoliko kašičica svog mleka iz čaše, zagrejte na temperaturu tela i dodajte 4 kapi Colief.
Ako beba pri svakom podoju ne popije više od 50 ml mleka, možete koristiti 2 kapi Colief pri podoju.
*Važno je da ne zaboravite da se najveći deo laktoze u mleku razgradi u prva 4 sata.

Colief,kapi za bebe treba koristiti prilikom svakog podoja, hranjenja bebe dok postoje grčevi koji obično prestaju oko 3-4 meseca.Colief, kapi za bebe treba postepeno povući iz upotrebe, što znači da treba u početku prepoloviti broj kapi koji se daje bebi uz obrok, zatim postepeno izbacivati stavljanje kapi u mleko prilikom hranjenja do potpunog prestanka davanja kapi.Akosu se grčevi u bilo kojoj fazi postepenog prestanka davanja kapi ponovo pojavili, vratite se na prethodni uobičajeni nivo doziranja .

Novootvorenu flašicu Colief, kapi za bebe treba čuvati na hladnom i suvom mestu,na temperaturi ispod 25₀C.Kada se otvore Colief, kapi za bebe , čuvati u frižideru najviše 6 nedelja.Colief, kapi za bebe nemojte zamrzavati.

Na početku tretiranja mleka sa Colief kapima moguće su promene u stolici bebe. Stolica bebe je po izgledu slična stolici bebe koja doji, moguće su češće i mekše stolice. Ukoliko je beba dobro inače,dobija na težini, mokrenje je uredno, ne treba da postoji razlog za zabrinutost.Ako smatrate da Colief, kapi za bebe povoljno deluju na Vašu bebu možete pokušati da smanjite broj kapi koje dajete bebi prilikom hranjenja.
Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu u vezi zdravlja Vaše bebe,potražite stručnu medicinsku pomoć.
.

Colief, kapi za bebe je ispitao prof.Kearney početkom 90, u Cork University Hospital, Irska.Profesor je dokazao da mleko tretirano sa Colief,kapima za bebe smanjuje grčeve kod beba.Rezultate svog istraživanja je prezentovao u proleće 1994. pred Kraljevskim koledžom pedijatara na njihovom godišnjem sastanku i objavio u septembru 1998. u
Journal of Human Nutrition and Dietetics.Ovi rezultati su potvrđeni u većoj studiji koju je vodio dr Dipak Kanabar u Guys Hospital i objavio rezultate u Journal of Human Nutrition and Dietetics u oktobru 2001.

Opcija 1. Svoje mleko staviti u odgovarajuću posudu i dok je mleko još na temperaturi tela dodati 2 kapi Colief , zatim ostaviti u frižider oko 4 sata.Koristiti mleko po potrebi.
Nemojte mleko odmah nakon dodavanja Colief kapi stavljati u frižider, sačekajte nekoliko minuta.

Opcija 2.Izvadite mleko koje ste ostavili u frižideru i zagrejte na temperaturu tela.Dodajte 4 kapi Colief i dajte Vašoj bebi nakon 30 minuta.

Napomena:Colief , kapi za bebe dodajte samo mleku koje je telesne temperature.
Nemojte stavljati kapi u mleko koje je suviše toplo ili hladno.Takođe, mleko koje ste jednom izvadili iz frižidera i koristili, nemojte ponovo vraćati u frižider.